hol találok jó kismama tornát

Kifogás 02: Nem tudom, hova menjek mozogni!

Itt nemcsak a fizikailag a “hova” kérdésre kell megtalálni a választ. Sokkal inkább arra gondolok, hogy a kismamáknak nem mindenhol van lehetőségük mozogni.

Sok személyi edző, vagy edzőterem nincs felkészülve szakmailag arra, hogy ezt a speciális állapotot szakmailag etikusan kezelje.

Van olyan hely, ahol a megfelelő végzettségek hiánya ellenére mégis tartanak ilyen edzéseket, csoportos tornát, az alapján, hogy saját várandóssága alatt mit tapasztalt az oktató.

Azt tudnod kell, hogy bármi történik is, ilyenkor saját felelősségre veszel részt egy ilyen csoportos órán.

Csak a gyógytornásznak, mint egészségügyi szakembernek van ehhez hivatalosan is megfelelő egészségügyi szakképesítése, és felelősségbiztosítása.

Már említettem, de szeretném hangsúlyozni, hogy bizonyos gyógytorna gyakorlatok a várandósság elejétől teljesen biztonságosak, és vannak olyan veszélyeztetett terhességek is, ahol az okot figyelembe véve mégiscsak mozoghat a kismama. (Az ilyen esetekben kérlek, feltétlenül konzultálj szakemberrel!)

Lehet, hogy a várandósságodat megelőzően is volt olyan mozgásszervi problémád, sérülésed, mely speciális szaktudást, odafigyelést igényel – pontosan azért, hogy véletlenül se sérülj tovább, és a torna célirányosan segítse a jó működést, és a rehabilitációs folyamatot is.

Minden nő fizikális és mentális felkészültsége más a várandósság előtt. Nagyon meghatározó, milyen körülmények közül érkezünk, milyen mintáink vannak, és mennyire vagyunk fontosak saját magunk számára. Ehhez adódik hozzá az a rengeteg hormonális változás, mely a várandósság alatt lezajlik. Megváltozik a testünk, és az egész életünk, rapid gyorsasággal.

Nem elegendő csak fizikailag odafigyelned magadra és a babádra. Próbálj olyan programot találni, mely segítségedre lesz a harmónia, a befelé figyelés kialakításában.

Ebben segítségedre lehet egy jó edző, akivel aktuálisan kivesézitek a helyzeteket, és segít téged az úton.

Amennyiben találsz egy jó csoportos tornát, ahol az oktató személyisége, szakértelme, és a csoport ereje átsegít a nehézségeken, azt nagyon becsüld meg.

Ha a jógát választod, akkor a gyakorlatok mellett a megfelelő légzéstechnikák, és a meditáció is segítségedre lehet a jobb közérzetben.

Én a gyógytorna feladatokban találtam meg azt az igényes odafigyelést, befelé figyelést, ami elindította bennem azt, hogy igenis akarjam fejleszteni magam, érezzem meg, mire van szüksége a testemnek. Ha kezd fájni valami, akkor tudjam, mire kell, hogy jobban odafigyeljek.

Ha mozgás közben befelé figyelek, és arra koncentrálok, hogy magamhoz képest jobb és jobb legyek, teljesen elfelejtem a mindennapi problémáimat. Arra az időre csak magamat helyezem előtérbe, így amikor végzek a tornával, minden értelemben a föld felett lebegek egy pár centivel. Teljesítettem az általam kitűzött célt, fejlődtem magamhoz képest: kicsit ma is jobb lettem, és nem utolsó sorban odafigyeltem magamra… jobban mondva csak magamra figyeltem ez idő alatt.

Hidd el, hogy felemelő érzés.

Te megtapasztaltad már ezt az érzést?

Van valami mozgásszervi problémád, ami miatt speciális figyelmet és hozzáértést igényelsz?

Belefutottál már olyan szituációba, amikor nem voltak megfelelőek az imént említett körülmények?

Ismersz jó szakembert, akivel együtt dolgozol?

Neked fontos, hogy jó szakemberrel dolgozz, vagy elég a szimpátia?

Fontos számomra a véleményed! Oszd meg velem kommentben, hogy mit gondolsz erről a kifogásról!