nem vagyok elég fegyelmezett a tornához

Kifogás 19: Nem vagyok elég fegyelmezett!

Azt gondolnánk, hogy a fegyelmezetlenség a gyerekkor problémája, de sajnos ez nem így van. Az a rossz hírem, hogy felnőttként magadat kell fegyelmezned. Talán könnyebb a helyzeted, ha gyerekkorban sikerült elsajátítanod ezt a készséget. Ha mégsem, akkor ne aggódj, mert van rá mód felnőttként is, hogy fegyelmezett legyél.

Azért is jó, ha tudod gyakorolni, mert nemsokára majd rendszert kell vinned a kisbabád életébe, az otthon eltöltött mindennapokba, ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, mindenki kiegyensúlyozott legyen.

Ahhoz, hogy sikeresen, és kitartóan tudjál képviselni valamit, és kiállni mellette, önfegyelemre lesz szükséged.

Ha első gyermekes kismama vagy, valószínűleg még nem ástad bele magad a gyerekneveléssel kapcsolatos szakirodalomba, ezért javasolnék két témát, amelyekben magad miatt is megéri tájékozódnod, ha látsz benne lehetőséget.

Az első az a témakör, amikor a gyermekkor egyszerűsítéséről van szó. A kisbabáknál felismerték, hogy nem vezet jóra, hogy folyamatosan ingereljük őket, ha túlstimuláljuk az idegrendszerüket a rengeteg programmal és információval, ami manapság rendelkezésünkre áll. Teret kell hagyni nekik, hogy a saját tempójukban felfedezzék a világot, kialakítsák a kis személyiségüket, és fejlesszék a kreativitásukat. Ez ránk, szülőkre nézve is nagy alapigazság.

Túl vagyunk terhelve, túl vagyunk ingerelve. Folyamatosan száz feladatot kell szem előtt tartanunk, és így nagyon nehéz fegyelmezettnek maradnunk. Nagyon nehéz betartanunk és tisztelnünk saját magunk határait, és szabályait. Ha tudunk egyszerűsíteni a feladatainkon, le tudunk adni a mindennapos terheinkből, akkor nagyobb eséllyel maradunk fegyelmezettebbek, és azokban a feladatokban sikeresebbek, mint a többiek.

A másik gyerekneveléssel kapcsolatos téma, mely jó hatással lehet ránk, édesanyákra is, az a pozitív fegyelmezés.

Többen még valószínűleg abban a korban nőttünk fel, hogy nem dicsértek halálra minket, hanem az természetes volt, ha jól tanultunk, ha jól, az elvárásoknak megfelelően viselkedtünk, ugyanakkor megdorgáltak, sőt büntetés járt azért, ha nem megfelelő módon viselkedtünk. Ennek a felnőtt világunkban most ott érezhetjük a hatását, hogy nem a pozitív dolgokra koncentrálunk, nem előre figyelünk, hanem inkább utólagosan is ostorozzuk magunkat, ami miatt nem sikerült. Kesergünk, hogy ma sem fért bele az időnkbe a mozgás.

Az lenne a legjobb, ha minden apró lépésnek, kis erőfeszítésnek tudnánk örülni, ha tudnánk értékelni az apró pozitív dolgokat, és ezzel megerősíteni az irányt.

Jó, amit csinálok, ez az irány a megfelelő, ez a sikerhez vezető út!

Bízom benne, hogy sikerült felcsigázni az érdeklődésedet a témák iránt. Igaz, a gyereknevelésről szóló könyveket említettem, de bármi más önfejlesztő módszert igénybe vehetsz, ha ezen a helyzeten, hogy nem vagy elég fegyelmezett, változtatni szeretnél!

Sok sikert, és kitartást kívánok hozzá!