nem érek rá tornázni

Kifogás 21: Otthon inkább takarítok, mint tornázok!

Számomra fontos az otthoni rend a jó közérzethez, és ahhoz hogy pihenni, töltődni tudjak – lehet, hogy így vagy vele te is. Ugyanakkor azt hiszem, tisztában vagy vele, hogy a kisgyermekes létben sosem jön el az az állapot, amikor minden a helyén van. Ha mégis, akkor ez valószínűleg nem fog 5-10 percnél tovább tartani.

Próbálj meg a lényegre koncentrálni, és figyelni magadra is, mert te vagy az egész szerkezet mozgatórugója. Ha te nem vagy jól, kiesel a rendszerből, akkor az egész összedől. Kifejezetten fontos, hogy figyelj oda az egészségedre, saját fizikai és mentális jóllétedre. A te állapotod mindenkire visszahat.

Javaslom, hogy ha alvásidőben nem a pihenést választod a babáddal, akkor kezdd egy laza átmozgatással az énidődet.  Ezt az időt lelkiismeretfurdalás nélkül szánd magadra. Hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad utána, és a fennmaradó időben is hatékonyabb, koncentráltabb leszel. Ha elsőre nem akarsz 10-20 percet célzottan rászánni, akkor válassz 2-3 gyakorlatot, 10-12-es ismétlésszámmal, és ha belefér az idődbe, akkor 2-3 körben ismételd ezeket.

Egy kedves kardiológus orvos vendégem példáját szeretném itt megemlíteni. Ő párhuzamot vont a rend és az egészség között. Könnyebb a rendet és az egészséget fenntartani, mint csapongva, alkalmanként foltozgatni a rendszert. Ha elhanyagoljuk a takarítást és az egészségünket, egyszer nagy szükségünk lesz majd egy nagytakarításra, egy óriási lomtalanításra, egy nagy-nagy karbantartásra.  Ne várjuk meg, hogy ez az egészségünk terén egy nagy összeomlás legyen az a pont, ahol be kell avatkoznunk, egy műtéttel vagy egy hosszabb komolyabb gyógyszeres kezeléssel. Fontos, hogy tartsuk szinten egészségi állapotunkat, ne hanyagoljuk el.

Ha nem tudjuk összeegyeztetni a mozgásra szánt szabadidőnket a takarítással, akkor kérjünk segítséget a családtagjainktól, vagy alkalmazzunk erre a célra egy háztartási segítőt. Kérlek, hogy ne mártírkodj anyukaként, mert az egészséged mindennél fontosabb. Ezt neked kell belátnod ahhoz, hogy meg tudd tenni a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a mozgást előnyben tudd részesíteni a takarítással és a házimunkával szemben.

Kérlek, figyelj oda magadra! Ne csak a szűrésekre járj el, és ne csak arra költs pénzt! Figyelj az egészségedre, és naponta tegyél valamit azért, hogy jó közérzetű, egészséges, fitt kismama legyél!

Te előtérbe helyezed a takarítást az otthoni tornával szemben?

Tudsz segítséget kérni?

Tudtad, hogy takarítás közben is érdemes figyelni a helyes testhelyzetekre, arra például,  hogy hogyan emelsz, hogyan állsz helyesen?